İkinci El Eşya Almak İsteyen Hangi Noktalardan Başlanmalı

29.10.2021
İkinci El Eşya Almak İsteyen Hangi Noktalardan Başlanmalı

Günümüzde, farklı alanlarda kullanılan birçok eşyanın fiyatının artmasının sonucu insanların büyük bir yüzdelik dilimi, ikinci el eşya piyasasına yönelme göstermektedir. Fakat ikinci el eşya alım-satım konusunda bazen gözden kaçan veya bilinmeyen noktalar bulunmaktadır. O noktalara göz atalım.

  • Birinci sırada yapacağınız işlem; yaşadığınız evde, ihtiyaç duyduğunuz ve almaya karar verdiğiniz eşyanın hane içerisindeki yerine göre renk, desen çeşitleri ve ölçeklerinin yoğunluğunu hakkında seçim yapmalısınız. Şimdi bir örnek gösterelim. Mesela ikinci el sandalye almaya karar verdiniz. Oturma odasındaki halının kumaşına, duvarın rengine veya duvar kağıdına göre, perdelere (güneşlik ve tüllere), sehpa takımına göre sandalye modelini seçebilirsiniz.
  • Yapacaklarınız arasında 2.sırada; almaya karar verdiğiniz eşyanın, farklı kullanım özelliklerinin sizin istek ve beklentilerinizi karşılayacak durumda olup olmaması durumuna bakmalısınız.
  • Sürdürülebilir olması (21. Yüzyılda bu çok bahsi geçen bir husustur. Genellikle Led ışıklandırma tercih edilmektedir.) gibi odak noktalarına dikkat edebilirsiniz.
  • "İkinci El" ve "Spot" kavramındaki eşyalar; dayanıksız, kısa süreli kullanım özelliklerine sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bu yanlıştır.
  • İkinci el alım-satım hususunda piyasası inceleyebilirsiniz. Böylelikle almayı karar verdiğiniz eşyanın fiyatının piyasadaki fiyatıyla karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu dikkatiniz sayesinde fazla para harcamamış olacaksınız.
  • İkinci el piyasasından alım-satım yapan insanlar alacağı eşyanın kendisinden öncede bir mazisi olduğunu bilmektedir. Bunu bilmesi eşyanın ufak tefek arızalı, bereli kısımlarının, renk farklılıklarının da olacağının farkında olması anlamına gelmektedir.
  • Montaj ve kurulum işlemleriniz için dilerseniz bu hususu, ikinci el eşyayı satın aldığınız veya alacağınız ikinci el ve spot eşyanın yeriyle konuşmanız gerekmektedir.

İkinci El Eşyayı Kimler Almaktadır ve Kimler Kullanır?

 İkinci el eşyayı toplumun her kesimi tercih edilebilmektedir. Bu hususta kesin bir sınırlandırma mevcut değildir. Düşük gelire sahip hanelerden orta gelire sahip hanelere, yeni yuva kuracak çiftlerden kiracılara kadar, birçok kesim spot eşyayı yaşadığı yerde seçenekleri içerisine alıp, kullanabilmektedir. Ayrıca öğrenciler ve ev gelirine katkısı olsun isteyen insanlar içinde günümüzde ev geçindirme yöntemidir.

Tümü