Spotçu ve İkinci El Eşya Alımı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

12.02.2021
Spotçu ve İkinci El Eşya Alımı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Günümüzde oldukça yaygın olan spotçular ve ikinci el eşya alanlar birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Piyasa fiyatının daha aşağısında fiyatlanarak uygun fiyatlara herhangi bir ürün alınmasına olanak sağlayan bu iki kavram arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.

 Karıştırılmasının en büyük nedenleri arasında ikisinin uygun fiyatlara satılması ve bu karışıklığa neden olan bir diğer en büyük neden ise, spot eşyaların ne demek olduğunun bilinmemesidir. Ve hatta artık ikinci el eşyaları satan yerlerde spotçu olarak anılır hale gelmektedir. Bu durumun ortadan kaldırılması için bu iki kavramı kısa bir şekilde tanımlayarak ikisi arasındaki farkı açıklamak daha kolay bir durum olmaktadır.

Spot Eşya Nedir?

Spot eşyalar spotçular da satılmaktadır. Ve spot eşyalar sıfır eşyalar olmaktadır. spotçular tarafından toptancılardan alınan malların şehirlerin bazı noktalarında pazar gibi açık yerlerde ya da kapalı alanlarda piyasa fiyatının daha aşağısında satılan eşyalara spot eşyalar denmektedir. Ve bu sıfır olarak satılan eşyalara spot eşya denmesinin tek nedeni piyasa fiyatının daha aşağısında satılmasıdır.

Bir ürününün bayii fiyatı ile spot fiyatı birbirinden farklıdır. Fakat ürün aynı ürün olmaktadır. Örneğin, bir markanın ayakkabısının fiyatı o markaya ait mağazasında farklıyken spotçular da farklıdır. Ama ürün aynı ürün olmaktadır. Ve en önemlisi sıfır üründür.

 Bu bayilerin ürünleri daha fazla fiyata bayide satabilme durumu varken bu ürünü daha aşağı fiyata spot eşya satıcılarına satarak neden daha az gelir elde etsinler? Sorusu ile oldukça karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni ise o bayilerin ellerindeki yani depoda kalan ürünlerini nakde çevirmek istemesinden dolayı spotçulara toptan olarak satmasına neden olur. Yani bayiinin nakit paraya ihtiyaç duymasından kaynaklanmakta. Spot eşya satanlar ise bu ürünleri piyasa fiyatının daha aşağısına satarak gelir elde etmektedirler.

İkinci El Eşya Nedir?

İkinci el eşya ise adından belli olduğu gibi kullanılmış olan eşyalara verilen addır. Fakat bu işin ticareti yapıldığı için kullanılmayan ya da kullanılmak istenmeyen ürünleri ikinci el olarak bir başkasına piyasa fiyatının daha aşağısına satarak belli bir kazanç elde etmeye yarar sağlanmaktadır. Bu durum özellikle son yıllarda oldukça yaygın bir hal almaktadır.

Bu iki kavram arasındaki en büyük fark yukarıda verilen tanımlardan da anlaşılacağı gibi spot eşyaların sıfır eşya olmaları, ikinci el eşyaların ise adından belli olduğu gibi kullanılmış eşya olmalarıdır. İkisi de birbirlerinden farklıdır.

 Spot eşya satanlarda ve ikinci el eşya satanlarda satılan ürünler aynı ürünlerde olabilir. Çünkü herhangi bir ürün bu ikisi tarafından satılabilmektedir. Fakat eğer bu ürün kullanılmış ise, sadece ikinci el eşya satanlarda kullanılır. Eğer bu ürün sıfır ise, spotçular da satılmaktadır. İkisi de bir tür meslek grubu niteliği taşımaktadır. Çünkü ikisinden de belli kazançlar elde edilmektedir. Özellikle günümüzde bu durum oldukça yaygın olmaktadır. İkinci el eşya alımı ve spot eşya arasındaki farkın oluşmasının asıl nedeni ürünlerin sıfır ya da kullanılmış olmasıdır. Buna göre ürünlerin satılacağı alan belirlenmektedir.

Tümü